Tulipános Program és Így tedd rá! munkaközösség Győrben a Széchenyi Egyetemen

Győr ÍTR csoportkép.jpg

A 2021/22-es tanévben a Széchenyi Egyetem és az Így tedd rá! program együttműködése keretében egy sikeres programsorozatot bonyolított le. A sorozat ősszel az országos Tulipános Program állomásaként egy ingyenes betekintő élményprogrammal indult, majd további 4 munkaközösségi alkalommal folytatódott, melyen több, mint 100 óvodapedagógus, tanító, fejlesztő- és gyógypedagógus, illetve több egyetemi, gyakorló iskolai oktató és hallgató is részt vett.

Az Így tedd rá! Magyarország vezető népi játék és néptánc tanítási módszertana, melynek megalkotója, Balatoni Katalin, aki szerint kiemelt feladat a gyermekek korosztályi sajátossága szerinti, korszerű pedagógiai módszereket felhasználó, hagyományos értékeket közvetítő program, melynek fontos szerepe és helye van az óvodai és iskolai világ pedagógiai folyamataiban. „Erre kínál lehetőséget, választ, eszköztárat a Tulipános Program, mely egyszerre innovatív és hagyományos értékekre épülő, szemlélete új perspektívát nyit a pedagógia számára, melynek központi tartalma a magyar kultúra széles és sokrétű tárháza. Olyan módszertani sajátosságot biztosít, melyben a gyermekek korosztályi sajátossága mellett a pedagógusokra való fókusz is kiemelkedő célkitűzés. Tartalmát tekintve az óvodai nevelés országos alapprogramjában megjelölt célkitűzésekre épít és évtizedes és aktuális pedagógiai kérdésekre ad választ úgy, mint gyermektánc, vagy éppen a nemzeti nevelés, de a zenei nevelés területét is megjeleníti, kiegészíti.” (www.tulipanosprogram.hu) A programot a kormányzati oktatáspolitika is felkarolta, lehetőségeihez képest támogatja.

E programsorozathoz, mely országosan több nagyvárosban is évek óta jelen van, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara is csatlakozott. Kalafatics Hajnalka vezetésével Így tedd rá! munkaközösség szerveződött a városban és környékén dolgozó érdeklődő pedagógusokkal, amelynek méltó helyszíne volt az Apáczai Csere János Kar dr. Barsi Ernő díszterme.

Az országos hálózat célja, hogy szakképzett Így tedd rá! munkaközösségvezetők fogják össze a környékbeli óvodapedagógusokat és tanítókat, valamint a más szakterületekről érdeklődő pedagógusokat, és havonta-kéthavonta olyan gyakorlati tudást, módszertani ötleteket osztanak meg, amit a mindennapokban használhatnak. Ez a tudásátadás nem egy hagyományos, frontális oktatási formában valósul meg, mint sok más képzésen, hanem kimondottan saját élményalapú, aktív részvételt igénylő tanulásról van szó.

A tanév során a hagyományos ünnepeink sora vezette a feldolgozott témákat, így kerültek elő a Márton napi libás játékok, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva a Vitnyédi bölcsőcske, a farsang, valamint a pünkösdi ügyességi játékok közül a különböző ugróiskolák is. A népi játékok minden eleméből válogatva sok csokornyi mondóka, találós kérdés, nyelvtörő, mozgásos és énekes, csoportos, páros és egyéni játék került terítékre. Természetesen nem maradhatott el a népdalok tanulása, valamint a néptánctanítás sem. A résztvevők e területekről első kézből kaphattak módszertani ötleteket, a mindennapi pedagógiai gyakorlatban kipróbált és bevált jó gyakorlatokat, ráadásul saját ötleteiket és bevált gyakorlataikat is megosztották egymással. Bízunk benne, hogy a megszerzett tudást munkájuk során a rájuk bízott gyermekek és leendő pedagógusok, felé szakmailag hitelesen tudják majd közvetíteni. Külön érdeme a programnak, hogy a hónapról hónapra bővülő repertoár kifejezetten rábaközi hagyományokra épült.

A közös szakmai munkát szeretnénk a jövőben is folytatni, ezzel is bővítve az egyetemi oktatók és hallgatók szakmai fejlődési lehetőségének tárát.

 

GALÉRIA