Szemléletváltás c. kiállítás

Szemléletváltás.JPG

 

„A szemét túl értékes ahhoz, hogy csak úgy elhajítsuk,

 úgyhogy alternatív megoldásokat kell találnunk az ismételt felhasználására.”

(Nicolas Mallos-amerikai természetvédelmi biológus)

 

Gondolatok a „SZEMLÉLETVÁLTÁS” című kiállításhoz

 

Barabás Renáta 2022.06.10.

A környezetkímélő, tudatos fogyasztási szokások kialakítása mellett az újrahasznosítás korunk egyik legfontosabb szükséglete, ezért az oktatásban nagy hangsúlyt kell fektetnünk a fenntarthatóságra nevelésre, mely az oktatás minden szintjén és formájában meg kell, hogy jelenjen. Célunk a szemléletformálás: egy olyan értékrendet képviselni, mely a fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységeinket a jövő szempontjából fontosnak tekinti, kialakítva a környezettudatos gondolkodást, a környezeti károk megelőzésére való törekvést. Lényeges szempont számunkra, hogy mindez az oktatás területén is megvalósuljon, a tanulók, tanítók és a szülők valamennyien kapcsolódjanak be a különböző fenntarthatósági programokba, projektekbe és képviseljék a fenntartható fejlődést.

Ezen gondolatokat szem előtt tartva készítettük a másodéves tanító szakos hallgatókkal, Technika és kézművesség, életmód, életvitel órán az újrahasznosított tárgyainkat. A tárgyalkotás során fő célunk a háztartási hulladékok anyagfajtánkénti begyűjtése, felhasználása és újra alkotása. Fő szempont volt a tárgyalkotás során, hogy új értékes használható tárgyakat készítsünk a hulladék anyagokból, így alakult át az újságpapír papírtálakká, a joghurtos pohár virágcseréppé, a textilhulladék játékfigurává, a kartonpapír ajándékdobozzá.

Szeretettel ajánlom a hallgatók munkáiból összeállított SZEMLÉLETVÁLTÁS című kiállítás megtekintését, mely a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara AK Fölszinti kiállítóhelyén látható 2022.06.16-ig munkanapokon 8:00-16:00 között. A hallgatók munkáját Barabás Renáta kézműves mester tanár irányította.

„ A tanárnak utat kell mutatnia, hogy a diákjai megtalálják az önmagukban rejlő lehetőségeket. Fontosnak tartom a mai rohanó világban, hogy ráébresszük az embereket egy természetközelibb életmódra, melyben fontos a saját készítésű tárgy öröme és értéke.”

(Barabás Renáta)

 

GALÉRIA