RUN-EU: sikeres nemzetközi rövid képzési program karunk oktatóinak szervezésében

80146314-5ed9-4de0-b17d-f89fcb5b0a55.jpg

A Regionális Egyetemi Hálózat-Európai Egyetem (RUN-EU) keretében interkulturális kommunikációs és készségfejlesztő rövid képzési program kidolgozásában és lebonyolításában vett részt az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszékének három munkatársa. A portugál, ír, osztrák, holland és finn partnerekkel közösen szervezett program jelenléti részének karunk adott otthont április 24. és 28. között.

A nemzetközi hallgatókat köszöntötte az Apáczai-kar dékánja, Dr. Pongrácz Attila angol és portugál nyelven:

Dékán Úr.png

A 2020-ban megalakult RUN-EU konzorciumnak a Széchenyi István Egyetem mellett két portugál, valamint egy-egy holland, osztrák, ír és finn egyetem a tagja. A szervezet célja a jövő felsőoktatásának innovációja és alakítása, a fizikai és virtuális cserék előmozdítása, valamint a partnerek közötti intenzív együttműködés fejlesztése. Ennek egyik kiemelt eleme a hallgatói mobilitás egy új formájának ösztönzése, a rövid képzési programok, vagyis az úgynevezett SAP-ok (Short Advanced Programme) szervezése. Az 1–8 hét közötti időtartamú, döntően hibrid formájú (azaz online és személyes jelenléttel megvalósuló) képzések a hallgatók jövőben szükséges készségeinek fejlesztésére fókuszálnak.

4ccc92c3-2749-46e8-bb78-fc69c4d9eb12.jpg

A program résztvevői Pannonhalmán, a kulturális program részeként

80146314-5ed9-4de0-b17d-f89fcb5b0a55.jpg

A program résztvevői Budapesten is jártak a kulturális program részeként

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara egy ilyen rövid képzési program kidolgozásában és lebonyolításában vett részt tavaly október-novemberben, majd idén a program második kiadásának helyszínt is biztosított. A „Who are we? – Mapping the identity of the RUN-EU-er” című, interkulturális kommunikációs és készségfejlesztő rövid képzési programban a Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszék munkatársai, dr. Szőke Júlia nemzetközi kapcsolatokért felelős dékánhelyettes, tanszékvezető egyetemi docens, dr. Helen Sherwin és dr. Makkos Anikó egyetemi docensek vettek részt portugál, ír, osztrák, holland és finn partnerekkel közösen. A kart a képzésen négy fő Nemzetközi tanulmányok szakos hallgató képviselte. 

IMG_20230424_144144.jpg

A résztvevők – köztük a kar hallgatói – csapatmunka közben

Az új típusú mobilitásnak köszönhetően a héthetes program első hat hetét online formában bonyolították le, míg a program fizikai mobilitással járó utolsó hetére április végén a karon került sor. A hallgatói visszajelzések rendkívül pozitívak, rámutatnak a fejlesztett készségek fontosságára és gyakorlati életben való jövőbeni hasznosíthatóságára.


A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel a programot 2023 őszén újra meghirdetik a szervezők, a jelenléti hét lebonyolítását pedig ezúttal az osztrák FHV egyetem vállalta.

Galéria