A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformjának bemutatása az Apáczai Karon

epale_1.jpg

Emberi erőforrás tanácsadó mesterszakos nappali tagozatos hallgatók számára tartott interaktív előadást a Pályaorientáció irányai az EU-ban kurzus keretében Vedovatti Anildo, az EPALE (Electronic Platform for Adult Learning in Europe, magyarul: A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja) projekt koordinátora.

Az EPALE platform az európai uniós tagországokban felnőttkori tanulással foglalkozó szakemberek nyílt szakmai közössége. A széles körű tudásmegosztást és a hálózati együttműködést középpontba állító kezdeményezés jóval több, mint egy online felület. Az EU minden hivatalos nyelvén elérhető portál célja összekapcsolni és élő, aktív nemzetközi szakmai közösségé formálni a téma iránt érdeklődő egyetemi hallgatókat, oktatókat, kutatókat és felnőttképző intézmények képviselőit. Különösen népszerű lehet a hallgatók körében az EPALE új mobilapplikációja, amely bármilyen élethelyzetben és helyszínen még könnyebbé teszi a szakmai tartalmak elérését.

A platform 2022. évi kiemelt témái közé tartoznak a fiatal felnőttek, a készségfejlesztés innovatív módszerei, a tanulóközösségek, valamint a kreativitás és kultúra a társadalmi kohézióért. A szerkesztők december elejéig várnak olyan történeteket, amelyek akár a formális oktatási rendszer lehetőségein túlmutató tanulási helyzeteket, jó gyakorlatokat mutatnak be a közösség tagjai számára.

Vedovatti Anildo előadása során az EPALE honlap felépítésének és funkcióinak részletekbe menő bemutatását követően olyan aktuális nemzetközi forrásokat ismerhettek meg a hallgatók, amelyek kiválóan felhasználhatók kutatásuk, diplomamunkájuk, vagy akár egy házi dolgozat elkészítéséhez.

A felnőttkori tanulás iránt érdeklődő egyetemi hallgatók és oktatók a regisztrációt követően számos szakmai csoport tagsága közül választhatnak az EPALE honlapján: https://epale.ec.europa.eu/hu

Szerző: Rákosi Szabolcs tanársegéd 

epale_2.jpg