Pedagógusnap az Apáczai Csere János Karon

20220511_102604.jpg

„A múlt csak a jelen fényében érthető;

és a jelent csak a múlt fényében

érthetjük meg teljesen.”

(Edward Hallett Carr)

 

 

A közelgő Pedagógusnap alkalmából 2022. május 11-én a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának II. számú oktatási épületében található Kasztner Janka Iskolatörténeti Gyűjteménye adott otthont azoknak a múzeumi, játékos gyermekfoglalkozásoknak, melyek a Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Iskolája alsó tagozatos tanulóinak részvételével valósultak meg.

Az iskolamúzeumunk épületének berendezési tárgyai, emlékei, relikviái méltó, autentikus atmoszférát teremtettek letűnt korok iskolai mindennapjainak megismeréséhez, a nagy elődök példaképként való megjelenítéséhez.

Az első és második osztályos tanulók - kisebb csoportokra bontottan, sorban haladva az egyes feladatbéli „állomáshelyek” között - régmúlt idők játékaival is megismerkedhettek; s az iskolatörténeti gyűjteményünk belső termeiben, illetve az épület udvarán vehettek részt a játékos,  ismeretszerző-, és képességfejlesztő tevékenységekben. A megmérettetések között a nyelvi feladatok mellett mozgásos, kör-, és népi jellegű játékok is szerepeltek (Pl. „Csülközés, Kerek erdő szélén fát vágnak”… stb.). Kuriózumként többek között kipróbálhatták, hogy milyen élményt, ugyanakkor kihívást is jelent „nádpálciká”-val, tintába mártogatva rajzolni.

Másodéves tanító szakos hallgatóink is aktívan részt vállaltak a program lebonyolításában. A szakmai esemény leendő tanítóink számára amellett, hogy fontos pedagógiai üzeneteket hordozott, identitásuk és pedagógiai professzionalizációjuk formálódása szempontjából is meghatározó és előremutató jelentőséggel bírt.

Dr. Borbély Károly – Dr. Gróz Andrea

 

GALÉRIA

 

Események