Pápateszéri vízimalmok című kiállítás megnyitója 2021. szeptember 29.

Pápateszér 20210929.jpg

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara adott teret a Pápateszéri Vizimalmokról szóló kiállításnak, melyet a Pápateszéri Molnár Céh Egyesület és a Széchenyi István Egyetem Barsi Ernő Szakkollégiuma közösen szervezett meg.

Az egyesület célja többek között a pápateszéri patakmalmok, a hozzájuk kapcsolódó hagyományok felkutatása, megismertetése a nagyközönséggel.

A kiállítás a pápateszéri patakmalmokat, a molnárokat, levéltári adatokat, jegyzőkönyveket, építészeti felmérés alapján készült helyszíni bejárásokat mutat be.

Érdekesség, hogy Pápateszéren működött a legtöbb patakmalom Magyarországon, egy település közigazgatási határain belül. Korábban több tanító szakos terepgyakorlat helyszíne volt Pápateszér erdei iskolája, ahol a hallgatók a helyi malmok közül is megtekintettek néhányat.

A kiállítást a Szakkollégium részéről dr. Halbritter András Albert egyetemi docens nyitotta meg, majd az egykori apáczais diák, Nagy Péter helytörténet-kutató szólalt fel, mint kiállítás-rendező.

Csodálattal figyelték a látogatók a kiállítás megnyitóján a Birkás (Bögi) malom makettjét, melyet a Pápateszéri Körzeti Általános Iskolai diákjai készítettek, meajd újítottak fel 2021-ben. A makettet felújító kisdiákok (Bolla Ramóna, Jurcsa Szimonetta, Sárközi Hanna, Szabó Dorina, Szabó Elizabet) maguk is ellátogattak az Egyetemre a kiállításmegnyitóra.

A kiállítás három hétig látogatható a Karon, a földszinti kiállítótérben.

Fotók a kiállítás megnyitójáról

Események

Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 22. 18:00 - 19:00
Apátúr x Kreinbacher Májusi pezsgőeső 2024. május 31. 18:00 - 19:00
Sieger Italico Terasz Party 2024. június 1. 18:00 - 19:00