Osztrák napok a Széchenyi István Egyetem Apáczai Karán

LOGÓK.JPG

14 éves hagyományra tekint vissza az Apáczai Csere János Kar és az osztrák Pädagogische Hochschule Burgenland közti együttműködés. Az évek során számtalan magyar és osztrák hallgatót, oktatót mozgatott meg a sok közös program, projekt, illetve kutatás és publikáció. 14 éve, évente legalább kétszer kerül sor közös eseményre.

2022. május 12-én és 13-án a Széchenyi Egyetem hallgatói, a leendő német tanítók, két napra belemerülhettek a német, osztrák nyelvbe és kultúrába, a német nyelven történő interaktív tanulásba és új, nemzetközi kapcsolatokra tehettek szert.

Az első napon hallgatóink tanulmányúton vehettek részt Bécsben, ahol a szlovákiai, nagyszombati Trnavská Univerzita német szakos hallgatóival közösen kellett felfedezniük, egymásnak bemutatniuk a várost, a közös történelmet, vegyes csoportokban. A kommunikáció németül zajlott, de természetesen elhangzottak magyar, szlovák és angol szavak is, amelyek mind jól illeszkednek Bécs multikulturális városához.

A második napon pedig szeretettel köszöntöttük az osztrák partneregyetem hallgatóit és oktatóját, akik minden évben ellátogatnak hozzánk a „Lernen an besonderen Orten”, az az a „Különleges helyeken tanulni” program keretén belül. A nap folyamán Győr belvárosában city bound módszerekkel, osztrák-magyar kiscsoportokban kellett együttműködniük a hallgatóknak, délután pedig értékes, interaktív módszertani előadást hallhattak. A nap közös vacsorával zárult.

Jelenleg egy újfajta Európai Uniós, BIP (Blended Intensive Programmes) projekt kiírást pályáztunk meg az Erasmus+ keretén belül, melyben a Széchenyi István Egyetemen és a Pädagogische Hochschule Burgenlandon kívül közös partnerünk, a Horvátországi University of Zadar is részt vesz. Ez a 2022 júniusától októberéig zajló program a mai tanulási trendhez és elsősorban a diákok igényeihez igazodik. Három ország egyetemének hallgatói és oktatói közösen tanulhatnak mind az online térben, mind személyesen Győrben (Raab), Eisenstadtban (Kismarton) és Zadarban (Zára).

A sokéves tapasztalat azt igazolja, hogy egy-egy ilyen esemény mennyire motiválja a hallgatókat, és minket, oktatókat is! Az együttműködés, az élő kapcsolatok, szomszédos országaink iránt kialakuló pozitív attitűdök megerősítik a résztvevőket: hallgatókat és oktatókat a közös, európai identitásban.

 

GALÉRIA

 

Dr. Sipos Judit (német VMT szakfelelős)

Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar

Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszék