Madarak és Fák Napja a Szitásdomb Füvészkertben (2022. május 20.)

kep_4.jpg

A Széchenyi Egyetem Apáczai Csere János Kar Erdőpedagógia projektjének hallgatói idén is bekapcsolódtak a Zölderő Környezetvédő és Szépítő Egyesület által szervezett Madarak és Fák Napja programba. Az egyesület hagyományaihoz híven idén is a győri Szitásdomb Füvészkertben ünnepelte a jeles zöld napot. A programon a győri Tulipános Általános Iskola Kisbácsai Tagiskolájának diákjai és kísérő pedagógusai vettek részt, akiket dr. Ferenczi Zoltán az egyesület elnöke és dr. Szálasy László Győr MJV Környezetvédelmi Bizottságának elnöke köszöntött.

A köszöntők után a diákok osztályonként bejárták a füvészkert tanösvényét, ahol az útvonala mentén kijelölt egy-egy állomáson ismerkedtek meg a terület értékeivel, illetve az idei év fájával (nagylevelű hárs) és az év madarával (zöld küllő). Az állomások játékos feladatait a Széchenyi Egyetem Apáczai Kar Erdőpedagógia projektjének hallgatói még a tavaszi Ravazdi Erdei Iskolában tartott Erdőpedagógia projekthéten állították össze, majd a programon ők vezették. Név szerint: Benkő Odett Anna, Csicsai Dániel, Fónyad Réka, Juhász Robin, Kiss Betina, Kozma Petra, Köteles Zsófia és Lipták Luca tanító szakos hallgatók.

A tanösvény bejárása az 1954-es árvízi emlékműnél zárult, ahol dr. Ferenczi Zoltánné (egyesületi elnökségi tag) mesélte el a nagy árvíz történetét. Ezután a gyerekek zsákban futásban mérhették össze ügyességüket. A program része volt még egy faültetés, amely során a diákok a füvészkert kerítése előtti füves ültettek el három fát, amelyet Morvay László polgármesteri megbízott, az egyesületi titkára szervezett meg.

A délelőtt zárásaként a rajzverseny eredményhirdetésére került sor. Az eseményt megelőzően a Zölderő Egyesület a tagiskola diákjai számára rajzverseny hirdetett. Az elkészült alkotások közül az osztályonként legjobbnak ítél rajzok készítőit az egyesület nevében dr. Ferenczi Zoltán elnök könyvjutalomban részesítette.

A programot prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester úr és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta, amelyet ezúton is köszönünk.

Dr. Lampert Bálint egyetemi adjunktus

GALÉRIA