Könyvbemutató nyílt óra a nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóknak

 

Pió Márta könyvbemutató.jpg Pió Márta könyvbemutató 2.jpg

Pió Márta:

Titkok és történetek- Egy mázlista riporter naplójából

Győr, 2021

 

Görcsné Dr. Muzsai Viktória PhD egyetemi docens 1. évfolyamos nemzetközi tanulmányok szakos csoportjának vendége volt Pió Márta újságíró, MTV hírszerkesztőségvezető 2022. március 10-én (csütörtök) 13.00-14.30 között a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar Barsi Ernő dísztermében nyílt órán.                  

Pió Márta az 1980-as évektől páratlan történelmi eseményeknek és izgalmas találkozásoknak volt tanúja, tudósítója, tőle hallhattak a hallgatók s vendégek híradásokból kimaradt történeteket

  • a vasfüggöny 1989-es lebontásáról,
  • a nyugati határnyitásról,
  • az NDK-exodusról,
  • a Duna eltereléséről,
  • Szlovákia önállóvá válásáról,
  • a magyarok ébredéséről,
  • a rendszerváltásról,
  • az uniós csatlakozásról
  • a kor ismert hazai és külföldi személyiségeivel, a Győri Balett táncosaival készített riportot.

 

A könyvbemutatón eredeti videofelvételeket is láthattunk.         

 Pió Márta fontos üzeneteket fogalmazott meg nemzetközi szintéren tanulók, dolgozók számára a történetek mesélése, a videofilmek bemutatása nyomán:  

- a nyelvtudás fontosságáról    

- a verbális és nonverbális kommunikációs kompetenciáról   

- a szakmaiság és a háttér információ jelentőségéről   

 - a tények és vélemények, a látszat és valóság közötti különbségtételről                                        

- a bőrszín, nyelv, kultúra, nemzetiség alapú előítélet helyett az EMBER értékeinek felismeréséről                          

- a konfliktusok, problémák diplomatikus, békés, tájékozódáson, tárgyaláson és konszenzuson alapuló, kreatív megoldások lehetőségének kereséséről                     

- arról a népi bölcsességről, hogy “a sikernek sok apja van, ám a kudarc „árva gyerek”                                                          

- a “most vagy soha” helyzetfelismerés, a kockázat, a bátor és innovatív megközelítés egyéni vállalása szerencsés “véletlenek” sorát indíthatja el                                                                       

 - és hinned kell abban, hogy meg tudod csinálni!      

HALLGATÓI VÉLEMÉNYEK

-Papp Imola-

Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy a Stílusgyakorlatok kurzus keretein belül részt vehettünk Pió Márta könyvbemutatóján. A mi generációnk az általa megélt élményekre, történésekre már történelemként tekint. Szuper volt, hogy a szerző mindezt saját riportjaival mutatta be, így videóanyagot is láthattunk például a Páneurópai Piknik eseményeiről. Valóban szerencsés embernek mondhatja magát a riporter, aki munkájának köszönhetően rengeteg országban járt, ami ma már nem nagy kiváltság, de akkoriban annak számított. Nagyon tetszett az is, hogy beszélt a rengeteg emberrel való találkozás során levont következtetéseiről, tanulságairól. Köszönjük a szervezést és a lehetőséget Görcsné Muzsai Viktória tanárnőnek!

-Dávid Attila László-

Pió Márta újságíró és tudósító felejthetetlen élményei, kalandjaiba nyertünk bepillantást.

Pió Márta kitartásának és elkötelezettségének köszönhetően rengeteg - a múlt század második felét meghatározó - fontos esemény szemtanúja volt, gyakran elsőkézben tudósíthatott a helyszínről. Ezekről az emlékeiről mesélt bővebben, és a saját videófelvételeit látva mi is megtapasztalhattuk, hogy az akkor megtörtént események kulcsfontosságú szerepet játszottak többek között Magyarország, és a Keleti Blokk történetében. A Páneurópai Piknik alatt készült felvételeknek köszönhetően tanúja lehettünk egy szétszakadt ország újra egyesülésének, és megétettük, milyen jelentőséggel is bírt ez az esemény akkoriban az európaiak számára. Pió Márta előadását hallva rengeteg homályos részletre derült fény a 20. század második feléből, ennek következtében néhány megtörtént dolgot új meglátásba helyezhetünk, akár az események párhuzamba állításának segítségével.

-Kelemen Máté-

A Pió Márta által tartott előadás nagyon tetszett nekem, mert sok olyan dologról volt szó, ami számomra érdekes. Szeretem a történelmet, főleg a közelmúltban történteket, amelyek egy részét a riporternő személyesen megélt, emiatt még inkább izgalmas volt ezeket a dolgokat hallani. A Páneurópai Piknik rész különösen izgalmas volt nekem, mert az egy fontos része a magyar és az európai történelemnek. A Bős-Nagymarosi vízerőmű rész szintén izgalmas volt, hiszen erről nem tudtam sokat eddig. Az előadás után utána olvastam a témának. Egy ilyen előadás felébreszti az emberben azt az érzést, hogy bármit elérhet az életben. Ehhez szerencse, ravaszság és bátorság is kell. Összességében úgy gondolom, hogy az előadás nagyon hasznos és érdekes volt, és örültem a lehetőségnek.

-Németh Adrienn-

Pió Márta előadása nagyon érdekes és elgondolkodtató volt számomra. Meglepő volt látni a videókat, amik sokat segítettek, hogy még jobban átérezzük a történések súlyát. Az írónő könyve felkeltette az érdeklődésemet és nagyon tetszett az előadásban a személyes példák említése is. Motiváló volt hallani azt, hogy kitartással, kemény munkával és egy kis szerencsével bármire képesek lehetünk, csak is saját magunk szabjuk a határainkat és mi vagyunk felelősek a jövőnkért. Köszönöm szépen a lehetőséget!

-Varga Levente-

Engem felvidéki, nagymegyeri gyerekként nagyon megérintett Pió Márta előadása. Tömören és velősen mondta el a Pán-Európai Piknik történetét, amit remek ,,archív” felvételekkel is bemutatott. Érdekes volt látni, hogy milyen boldogan indultak útnak a menekültek nyugat felé akkor még nem is sejtve, hogy mi vár rájuk. A Bős-Nagymarosi vízierőmű szintén egy fontos helyszín a Felvidék szempontjából, illetve Bős, mint város talán a legnagyobb magyar nemzetiségű város az egész Felvidéken. Az én városom nagyjából a harmadik-negyedik legnagyobb magyar anyanyelvű városként könyvelheti el magát, és erre büszke vagyok. Köszönöm szépen Pió Mártának az előadását.

-Varga Márton Levente-

Pió Márta a könyvéről és az abban leírt, sok érdekes és figyelemfelkeltő történetről, eseményről tartott előadását izgalommal kísértem végig. Az előadás nagyon magával ragadott, hiszen azokról a belföldi vagy világtörténésekről szólt, amelyeket én csak tankönyvekben olvashattam egy teljesen más perspektívában láttam az előadás alatt, mivel videóban tárultak elém az események, illetve az írónő saját tapasztalatai is segítettek teljes mértékben felfogni, hogy igazán mennyit jelent az, ha valaki jelen van, és saját bőrén tapasztalja, hogyan változik a történelem és a nagyvilág. Az írónőnek külön köszönjük a bíztató és hasznos tanácsokat a nagybetűs élethez, és Görcsné Muzsai Viktória tanárnőnek pedig köszönjük a lehetőséget a részvételhez és a szervezést!

A nyílt órát megtisztelték érdeklődő kari kollégák, művészek - többek között- Csizmadia István festőművész F. Csapó Irén festőművészt, a Gondola online Művészeti Magazin -Művészbejáró szerkesztője, Stipsits Ibolya fotóművész, Szakács Erika zeneiskola igazgató.                                              

F Csapó Irén festőművész így reflektált az eseményre:

„Szuper előadás egy szuper mázlista riportertől, olyan korról, amit én is átéltem.  Nagy idők voltak. Bátorság, elszántság, az információ korrekt átadása Pió Márta erénye. Helyzetfelismerő képesség keveseknek adatik meg. Mártának megvolt. Most vagy soha, a történések nem várnak. Merész, újszerű vállalkozása, egyéniségéből adott elhivatottsága, küzdő szelleme, erős igazságérzete "szerencsés véletlenek" sorát indította el. Nélkülük mindez nincs, magától nem jön, mázlista csak ennek birtoklásával lehetséges. Meghatódva mentem vissza a történelembe. A határnyitás... Eufóriaérzés, szolidaritás - óriás volt az egész országban, az NDK-sok találkozása a nyugat-német rokonokkal, barátokkal. Leírhatatlan.  Köszönöm, hogy ismét láthattam videón a riportokat, a beszámolókat történelmünk megismételhetetlen nagy pillanatairól. Továbbá köszönöm Dr. Muzsai Viktóriának az esemény megrendezését.”

Pió Márta üzenete:

„Hálás vagyok Viktóriának, mert megtapasztaltam, hogy mennyire fontos a fiataloknak a történelem, a múlt. Édes volt, ahogy egyikük mondta: a múlt században, ami történt, nekik a filmek révén vált átélhetővé. A MÚLT SZÁZADBAN!!! Aztán valaki javította, a múlt évezredben.  Nos remélem, tudtam segíteni egy picit abban, hogy jó nemzetközi kommunikátorok, sikeres emberek legyenek.”

Pió Márta további nyílt órákon mutatja be könyvét 2022. március 29-én, kedden 10.20-kor   és 12.10-kor kezdődő kurzusokon a SZE Campus B202 termében Görcsné Dr. Muzsai Viktória jogi asszisztens hallgatóinak, ahol a közéleti kommunikáció, társadalmi kérdések és válaszok nézőpont kerül előtérbe.

Az eseményt szervezte és a híranyagot összeállította:

Görcsné Dr Muzsai Viktória PhD

egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar