Gyerekegyetem az Apáczai Karon

1.jpg

A SZE Apáczai Csere János Kar az idei évben is örömmel vett részt a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ által szervezett Győri Gyerekegyetem programjába. Az idei év témája a klímatudatosság volt, amelyhez az Apáczai Kar a környezettudatos hulladékkezelés témakörrel kapcsolódott be.

A délelőtti program Kövecses Péter környezetgazdálkodási agrárszakember előadása kezdődőtt, melynek címe:  “A jövő kihívása a "Körforgásos gazdálkodás".- De akkor mit teszünk a "kukába"?”. Az a körforgásos gazdálkodás résztvevő korcsoportok szintjén értelmezte a körforgásos gazdálkodás elméletét, majd ehhez kapcsolódó interaktív tevékenységekkel alapozta meg az ezután következő állomások programjait.

Az első állomáson Petzné dr. Tóth Szilvia, Sass Borbála és Keller Pál tanító szakos hallgatók segítségével  “A papír körforgása 1. A kukától az újrahasznosításig” című Lego Spike és Beebot robotok felhasználásával vezett foglalkozáson a gyerekek megismerkedhettek a természetben jelenlevő körfogásokkal és azok jelentőségével majd párhuzamot vontak körforgásos gazdálkodással. Ezeket az ismereteket felhasználva juttatták el a robotok segítségével a hulladékot a megfelelő színű kukába.

A következő állomás A Papír körforgása 2. - Hulladékból újrapapír” volt, ahol Balogh-Pécsi Anett és  dr. Lampert Bálint Horváth Dóra és Németh Krisztina frissen végzett tanítókkal közösen az újrapapír gyártásának folyamatát ismertették meg a diákokkal. A foglalkozás részeként a gyerekek merített papírt készítettek, amelyeket a száradás utána haza is vihettek.

A harmadik állomáson dr. Halbritter András és dr. Pápai Bernadett, Janki Réka, Lévai Bence, Mészáros Viola tanító szakos hallgatókkal várta a gyerekeket. A foglalkozás “A zöld hulladék körforgása - hulladékból hasznos anyag, nyomtass virágokkal” címet kapta. Az állomáson a gyerekek a komposzt élővilága mellett egy érdekes kézműves technikával, a virágokkal való nyomtatással, ismerkedhettek meg. A Kar iskolakertjével virágok, levelek gyűjtése közben ismerkedtek a résztvevők. A virágmintás nyári kendők készítésekor keletkezett növényi törmeléket természetesen komposztálták, a gilisztakomposztálóban élő trágyailiszták örömére.

A foglalkozásokat partnerintézményünk, a bécsi Egyházi Pedagógiai Főiskola (KPH Wien/Krems)  kollégái is megtekintették.

Köszönjük minden kollégának és hallgatónak a sikeres megvalósításban nyújtott segítséget!

Várjuk jövőre is a Győri Gyerekegyetem résztvevőit az Apáczai Karon!

A programról szóló beszámoló a Győr+ csatornán megtekinthető.

 

Petzné dr. Tóth Szilvia

Dr. Halbritter András

Dr. Lampert Bálint

 

GALAÉRIA

 

Középpontban a klímatudatosság: 

Győr+ 2022.07.11.

 

Események

Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 22. 18:00 - 19:00
Apátúr x Kreinbacher Májusi pezsgőeső 2024. május 31. 18:00 - 19:00
Sieger Italico Terasz Party 2024. június 1. 18:00 - 19:00