Frenák Pál Workshop

Frenák Pál Workshop

Tartják: Frenák Pál és táncosai

Időpont: 2018. május 7., hétfő, 14-17 óráig

Helyszín: Széchenyi István Egyetem

Apáczai Csere János Kar, kistornaterem (AK1_061)

Szervező: SZE-AK Művészeti Szakkollégium

kapcsolat: Dr. Horváth Nóra, szakkollégiumi koordinátor: horvath.nora@sze.hu

 

A workshop elsődleges célja betekintést adni a frenáki mozgásnyelvbe: az organikus mozgáskultúrába, mely vertikális és horizontális mozgásformákkal kombinálódik.

A cél az, hogy a résztvevők felfedezzék a bennük rejlő kreativitást, saját maguk legmegfelelőbb kifejeződését a mozgás eszközeivel.

  

fotó: Csányi Krisztina

Frenák Pál képes segítséget nyújtani a résztvevők számára saját egyéni útjuk megtalálásában, lebontva a felesleges és túlzó mozdulatokat úgy, hogy a végén a mozdulatanyag a valós tartalmakat tükrözze, mivel az ösztönös gesztusoknak összhangban kell lenniük az utóbbiakkal. A közös munka eredménye egy magasabb fokú öntudat, öntudatosság, a racionalitás megkerülésével.

  

fotó: Csányi Krisztina

A workshop célja személyes tapasztalatokon keresztül átadni a mozgásban rejlő pedagógiai erőt, az önmegismerés, az öntudatosság fontosságát az öndefiníció, és a másokkal való kommunikáció eszközeként.

  

fotó: Csányi Krisztina

Jelentkezni – korlátozott számban –  a szakkollégium koordinátoránál a horvath.nora@sze.hu e-mail címen lehet. A workshopon való részvétel ingyenes, előképzettséget nem igényel. Kérjük, hogy a jelentkezők kényelmes ruhában jöjjenek!

 

Frenák Pál táncművész, koreográfus

 

fotó: Csányi Krisztina

Frenák Pál korunk egyik legizgalmasabb tánckoreográfusa, aki nemzetközi társulatával Magyarországon dolgozik.[i] Anyanyelve a jelnyelv, amit siket-néma édesanyjától tanult meg. A verbális kommunikáció háttérbe szorítása, a testi kommunikáció és a korporealitás jelentősége már kisgyermekkorától kezdve fogékonyabbá tette a nonverbális jelek értelmezésére. Frenáknál e speciális körülmény hatására a szomatikus érzékelés egy egészen különleges szintre fejlődött, mely idővel táncművészetében teljesedett ki. Hét évet töltött árvaházban, ahol a kirekesztettség kegyetlen valósága elől, táncjellegű durva testkísérletei jelentették az egyetlen menekvést. Vizuális kultúrájának fejlődését is a testiség határozta meg.[ii] Mindezek a körülmények és tapasztalatok alapozták meg azt a kifinomult érzékenységet, mely munkásságát alapjaiban meghatározza. Frenák az alkotótevékenység mellett jelentős terápiás tevékenységet is folytatott Franciaországban – siket-néma emberekkel dolgozott Lille-ben, valamint rehabilitációs munkát végzett az Amiens-i egyetemi kórházban.

Frenák esztétikai létezését a test általi önkifejezés és a testkísérleteken keresztüli testtapasztalatok határozzák meg. Számos mesterrel találkozott karrierje során, saját bevallása szerint kiemelkedő inspirációt jelentett számára Kazuo Ohno szavak nélküli „tanításának” egyszerű bölcsessége. Frenák esetében a szomatikusan érzékelt élet realitás: művei alapvető filozófiai kérdésekkel telítettek, ösztönös kidolgozója és művelője a szomatikus énfeltárás művészetének. Koreográfiái egy ösztönös alkotófolyamat fantasztikus eredményei, melyek az eltérő inspirációk ellenére magukon hordozzák az alkotóművész egyedi stílusát. Frenák aktív művészi tevékenysége egyértelműen a jelelés által determinált világból, valamint Gilles Deleuze filozófiájából merít.[iii]

 

 

fotó: Joseph Marčinský

 

 

Interjúk Frenák Pállal:

https://www.youtube.com/watch?v=vBSwy0ySqdo

https://www.youtube.com/watch?v=h37JquFKrBY

https://www.youtube.com/watch?v=XhiWO5VhDQc

 

A program az NTP-SZKOLL17-0043-as projekt keretében valósul meg.

Szakkollégium a művészeti alkotótevékenységek pártfogásáért

Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar Művészeti Szakkollégium[i] Lásd a Frenák Pálról készülő dokumentumfilm előzetesét („Who Cares About Pal Frenak?”): https://www.youtube.com/watch?v=1cKfq0697H4 [2017.07.18.]; A társulat facebook oldala: https://hu-hu.facebook.com/CIE.Pal.Frenak/

[ii] Péter Márta: A semmi közepén/In the middle of nowhere, Interjú/Interview. p. 21., Budapest: Kortárs Táncért és Jelelő Színházért Alapítvány, 2009.

[iii] A Frenák Pál Társulat koreográfiáit bemutató honlapon gyakran találkozhatunk Deleuze-idézetekkel, vagy a filozófusra vonatkozó utalásokkal: http://frenak.hu/?en [2017.12.03.]

 

Események

Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 22. 18:00 - 19:00
Apátúr x Kreinbacher Májusi pezsgőeső 2024. május 31. 18:00 - 19:00
Sieger Italico Terasz Party 2024. június 1. 18:00 - 19:00