Részt venni a társadalom életében. Active Ageing kurzus indult az Egyetemen.

reju2.jpg

A Széchenyi Egyetem által alapított Rejuniva Kft. célja: az aktivitást kereső, nyugdíjas éveiket megkezdőknek segítséget nyújtson, hogy a „hasznosság élményét” biztosíthassák maguknak, ha erre van igényük, illetve ha tenni akarnak valamit a közösségükért. Azokat az embereket keresik, akik nyugdíjasként is értékteremtő tevékenységet kívánnak folytatni. Ezáltal természetesen a saját életesélyeiket is javítják.

Dr. Pongrácz Attila, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar dékánja úgy fogalmazott:
Azt szeretnénk, hogy senki ne érezze: nincs rá szükség. Ha az idősebb korosztály jobb mentális és fizikai állapotban van, akkor boldogabb társadalmat tudunk felépíteni. Sok egyedül élő, magányos nyugdíjas haszontalannak, céltalannak látja az életét. Ugyanakkor hatalmas összetartó ereje van a közösségeknek. Fontos, hogy mindenki felkészülten érje el a nyugdíjkorhatárt s hogy új célokat, kihívásokat, feladatokat találjon. Erre az új életszakaszra a nyugdíj előtti években, az úgynevezett áthajló korban el kell kezdeni a felkészülést, felkészítést. Az ehhez szükséges tudás átadására vállalkozott a Széchenyi István Egyetem és az általa alapított Rejuniva Kft. A mi egyetemünk az országban elsőként indította el az Active Ageing (aktív idősödés) kurzust. Az itt képzett szakembereknek lesz a feladata elérni az áthajló korban lévőket és feltérképezni, a „második karrier” kialakításának esélyeit, valamint az erre való felkészítés lehetőségeit. Természetesen az idősebb emberek is képezhetik magukat, akár a mi egyetemünkön, akár más intézményekben, tanfolyamokon” – hangsúlyozta a dékán.
A cikk teljes tartalma GYŐR+ oldalán olvasható.  

 

Győrplusz TV-ben ismerteti Önöket Dr. Pongrácz Attila dékán az Active Ageing (aktív idősödés) kurzus tudnivalóiról (17:00 - 25:00 közötti idősávban)

 

További, 2024. június 9-i híradás az ACNEWS oldalán olvasható:
Megdöbbentően hasznos dolgot tanítanak a győri egyetemen, ami virágzó korszakot hozhat a nyugdíjas ember életébe.

A mi egyetemünk az országban elsőként indította el az Active Ageing (aktív idősödés) kurzust, ami rendkívül népszerű – mondta Pongrácz Attila, az Apáczai-kar dékánja. – Az I. évfolyamon nappali tagozaton 22, levelezőn pedig 9 közösségszervezés alapszakos hallgató vette fel ezt a tantárgyat. Egy alapozó, átfogó tudást adunk számukra. Abban is segítünk a hallgatóinknak, hogy az idős korosztállyal foglalkozó intézményeknél tölthessék a gyakorlatukat.”

Események