Betekintés az EPALE működésébe

image_50444289.JPG

Különleges órán vehettek részt a SZE Apáczai Kar Közösségszervező szakos hallgatói

- Betekintés az EPALE működésébe -

Közös tematikus workshopot tartott a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara és az NSZFH  EPALE Nemzeti Támogató Szolgálat,  a Komparatív andragógia című kurzushoz kapcsolódóan, az Európai Unió társfinanszírozásával, május 8-án szerdán Győrben, a Liszt Ferenc utcai épület egyik tantermében.

Dr. Pongrácz Attila,  a SZE Apáczai Kar Dékánja, a Bölcsészettudományi és Humánerőforrás-fejlesztési Tanszék vezetője köszöntötte a jelenlévő hallgatókat, az egyetemi kollégákat, illetve az EPALE európai hálózat munkatársát, a szervezet magyarországi képviselőjét, Vedovatti Anildo-t,  aki ezúttal a programban online vett részt. A Dékán Úr kiemelte, az EPALE és a Széchenyi Egyetem Apáczai Kara hosszú évek sikeres együttműködésére tekinthet vissza. 

Az Intézményvezető a foglalkozás első felében a pályaorientációról és a szakképzési rendszerről beszélt, majd hat hallgató tematikus előadása hangzott el a szakképzés és a pályaorientáció témájában.

image_50440961.JPG

Vedovatti Úr ppt. előadásában hangsúlyozta, az EPALE célja elsősorban a felnőttkori tanuláshoz kapcsolódó szolgáltatások minőségének javítását öleli fel szerte Európában.

Bemutatta többek között az EPALE tartalomfejlesztési díjának lehetőségét is, kiemelte a tanácsadói blogírást. Biztatta a jelenlévőket, hogy vegyenek részt a tartalomfejlesztési díjban.

Aláhúzta második esélyes lehetőségként az alap- és életvezetési készségek fejlesztését; az e-learning lehetőséget; a digitális készségfejlesztést. Hangsúlyozta többek között az életpálya tanácsadást, az időskori tanulást és a soft skillek fejlesztését.

A workshop során az alábbi témaköröket járták körül a résztvevők: A szakképzés hazai rendszere, Európai kitekintés – külföldi példák a szakképzési rendszerekről, A pályaorientáció hazai rendszere, A pályaorientáció szerepe a Lifelong Guidance keretrendszerében, A szakképzés és a pályaorientáció kapcsolata, valamint EPALE – A felnőttkori tanulás elektronikus európai platformja.

image_50753281.JPG

A Szakember prezentációjában hangsúlyozta, az EPALE platform egy olyan online felület, „online tudásközpont”, amely egyedülálló módon nyújt segítséget a felnőttkori tanuláshoz. Megemlítette továbbá az EPALE 2024. évi kiemelt témáit is, mint például a felnőttkori tanulás fontosságát, valamint a digitális átállás érdekében történő átképzést, továbbképzést.

A workshop végén a Dékán Úr összegezte az előadásokat és az eseményen elhangzottakat. Nyomatékosította, hogy a későbbiekben is tervez az Egyetem Apáczai Kara és az EPALE közös programokat.

Az EPALE Nemzeti Támogató Szolgálatról bővebb tájékoztatást itt olvashatnak:

https://epale.ec.europa.eu/hu
epale@nive.hu

Szöveg: Bátayné Somogyvári Zita

Események

Apátúr Sörház főzdelátogatás 2024. május 22. 18:00 - 19:00
Apátúr x Kreinbacher Májusi pezsgőeső 2024. május 31. 18:00 - 19:00
Sieger Italico Terasz Party 2024. június 1. 18:00 - 19:00