Beszámoló a Durkó Mátyás Emlékkonferenciáról

Durkó3..jpg

2024. június 20-21-én a Debreceni Egyetem BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete szervezésében a Debreceni Egyetemen és az MTA DAB Székházában került megrendezésre a Durkó Mátyás Emlékkonferencia, a „Kihívások a művelődés és a felnőttképzés világában” címmel.

Egyetemünket és Karunkat oktatói részről dr. Lanczendorfer Zsuzsanna, a Kulturális mediáció MA szak jelenlegi és dr. Varga Balázs, a szak jövőbeli szakfelelőse képviselte. Közös előadásukat „Trianon emlékezete szimbólumokon és egy kiváló pedagógus alkotásán keresztül” címmel tartották meg a „Kultúra és oktatás történeti kitekintésben I.” szekcióban, melyben a szekcióvezetői feladatokat is ellátták.

Durkó'1..jpg

Durkó2..jpg

A két nap során összesen 18 szekcióban 60 érdekfeszítő és izgalmas előadásra került sor. Nagy örömünkre és büszkeségünkre szolgál, hogy Karunkról nyolc egykori és jelenlegi Kulturális mediáció Ma szakos hallgató is bemutatta kutatását, köztük az Egyetem doktorandusza Zsirai Dóra és az NMI-s ösztöndíjas Diriczi Zoltán.

A konferencia mellett szakmai találkozót is szerveztek, ugyanis itt tartotta ülését a Művelődéstudományi és Andragógiai Szakbizottság, melyben Egyetemünket dr. Lanczendorfer Zsuzsanna, a Kulturális mediáció MA szak  jelenlegi szakfelelőse képviselte. Az első nap során – a plenáris előadások mellett – a Durkó Mátyás Emlékérem átadására és az Acta Andragogiae et Culturae 30. kötetének bemutatására is sor került. A most hallott előadásokból készült tanulmányok a következő kötetben jelennek meg. A  plenáris ülésen a jelenlévők megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Éles Csabáról (1951-2024) is.

Az egyes szekciók közötti szünetekben lehetőség kínálkozott a szakmai kapcsolatok kiépítésére, bővítésére is.

A konferencia programját számos kulturális és élményközpontú rendezvény (kerekasztal-beszélgetés, városnézés, az Agóra Tudományos Élményközpont felkeresése, „A tudomány fogságában” – szabadulószoba kipróbálása, a Debreceni Egyetem ütős együttesének zenei előadása) is színesítette.

 

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna                                                            Dr. Varga Balázs

 egyetemi docens, szakfelelős                                                             egyetemi docens

Események