Az én városom, Győr - könyvbemutató sorozat

https://ak.sze.hu/gallery/album/id/2711Takács  Miklós.png

A könyvbemutató sorozat megvalósult beszélgetései:

 

Az én városom, Győr

RockMilady

2023.05.08.

 

Az én városom, Győr könyvbemutató rendezvénysorozat tavaszi lezárásaként 2023. május 8-án a hazai rockzene győri reménysége, RockMilady volt az Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar meghívott vendége.

IMG_1762.JPG

RockMilady, polgári nevén dr. Tompa Noémi zenei tanulmányait 14 éves korában kezdte magántanárnál. Noémi a magánéletben fogorvosként dolgozik, így nagy kreativitással egyezteti össze munkáját, zenei karrierjét és magánéletét. A könyv szerzője, szerkesztője, Takács Miklós érdeklődött az énekes zenei pályafutása iránt, akire a klasszikus zene elsajátítása mellett, a klasszikus rock is nagy hatással volt. A gitáros hölgy mesélt példaképeiről is. Szívesen kanyarodik vissza a korábbi mesterekhez azért, hogy legendás gitárjátékok hangulatát ötvözve a mai zenei trendekkel alakíthassa ki egyéni zenei arculatát. A közelmúltban alapította meg első zenekarát, akikkel hamarosan koncertet is adnak Győrben.

A programon az énekesnő előadta legnépszerűbb szólógitáros számait.

IMG_1811.JPG

 

RockMilady Plakát.jpg

Galéria

_________________________________________________________________________________________

Az én városom, Győr könyvbemutató rendezvénysorozat keretében 2023. május 3-án dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója volt a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán és Társadalomtudományi Karának vendége. A Szinnyei József-díjas és Pro Urbe Győr díjas szakemberrel Takács Miklós, a kötet szerzője, szerkesztője beszélgetett.

Dr. Horváth Sándor Domonkosról megtudtuk, hogy könyvtárosi-történelem tanári diplomája mellett számos végzettséggel rendelkezik, többek között szabályozási szakjogász, illetve közösségi és családi mediátor is. Emellett Győry Domonkos szerzői néven szépírói tevékenységet folytat.

1985-től a győri városi könyvtár munkatársa, 1993-tól igazgatóhelyettese, 2003-tól igazgatója. A megyei és a városi könyvtár integrációjával létrejött Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatói pozícióját 2013-tól tölti be. Az általa vezetett intézmény nemcsak a megye könyvtári feladatellátásáért felel, hanem jelentős közművelődési tevékenységet is folytat Győr több tagintézményében. 2012-ben az igazgató Győr Közművelődéséért díjat vehetett át több évtizedes közművelődési tevékenységéért.

Dr. Horváth Sándor Domonkos igazgatói munkásságához számos innováció kötődik, ilyenek a kistelepülési könyvtári ellátóhelyek felújításai, illetve a jelenkor kihívásaira választ adó könyvkölcsönző automaták bevezetése városunkban. A szakember 2008-tól a nemzetközi hírű Győri Könyvszalon főszervezője, a rendezvény folyamatos innovátora. A teltházas, kellemes hangulatú beszélgetés nyomán vendégünk finom humorát, tanulságos történeteit vitte haza magával a hallgatóság.

IMG-9907.jpg

IMG-9921.jpg

IMG-9912.jpg

Dr Horváth Sándor Domonkos.JPG

Galéria

_________________________________________________________________________________________

 

Az én városom, Győr

Hangraforgó 2023. 04. 25.

Az én városom, Győr könyvbemutató rendezvénysorozat negyedik előadásaként, 2023. április 25-én a Hangraforgó verséneklő együttest láttuk vendégül a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karán. Az együttes idén ünnepli működésének 20. évfordulóját. A könyv szerzője, szerkesztője Takács Miklós beszélgetett a Hangraforgó tagjaival, F. Sipos Beával és Faggyas Lászlóval.

László rockzenészként, míg Bea zeneiskolásként, hegedű tanszakon kezdte pályafutását. Zenéjükben egy speciális műfajt, a verséneklést képviselik. Híres költők verseire írnak dallamot, így teszik személyessé azokat az akusztikus megszólalás révén. Az együttes tagjai elmondták, hogy a névválasztás ötlete Radnóti Miklós Majális című verséhez kötődik.

Az esemény során több általuk megzenésített dalt is bemutattak különböző hangszerek segítségével. Gitár, ukulele, hegedű és furulya szó is felcsendült. A két művész fontosnak tartja a gyermekek zenével történő fejlesztését, így óvodákban, iskolákban is fellépnek. Hét általuk szervezett fesztivál, két alkotótábor és kilenc évadnyi Hangraforgó Klub köthető hozzájuk. Nemzetközi versenyeken is részt vettek, ahol szintén nagy sikert arattak. A dallamuk és a művészetük közösséget teremt, különleges érték, amit képviselnek.

IMG_1458.JPG

IMG_1513.JPG

Hangraforgó Együttes Plakát.jpg

Galéria

_________________________________________________________________________________________

2023. április 19-én került megrendezésre Az én városom, Győr című könyvbemutató rendezvénysorozat következő beszélgetése a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karán. Takács Miklós szerző, szerkesztő beszélgetőpartnere ezen az alkalmon Dr. Borbély Károly festőművész volt, aki a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának oktatója.

foto_1.jpgA festőművész beszámolt az életpályáról, melyet végigjárva művésszé vált. Az emberi létezés örök kérdései foglalkoztatják, melyek a műveiben megjelennek. A művészet a tiszta szabadság érzését nyújtja számára. A festőművész mesélt Győr városához való kötődéséről is, mely középiskolás kora az élete részét képezi. Művészeti élmények, rajzstúdiumok, mesterek általi szakmai fejlődés, művészetpedagógiai munka és a tanítás voltak itt jelentősek élete során. A Győri Grafikai Műhely és az Art World Hungary Egyesület alapító tagja. Munkáiban mindig helyet kap a szakralitás. Négy templom falain tekinthetőek meg a képei, melyet a festőművész csodálatos lehetőségnek tart. 1980 óta szerepel kiállításokon, műveit számos díjjal ismerték el.

foto_2.jpg
GALÉRIA

Dr. Borbély Károly Plakát.jpg

________________________________________________________________________________________

Az én városom, Győr rendezvénysorozat keretében 2023. március 28-án Csizmadia István festőművésszel beszélgetett Takács Miklós szerző, szerkesztő. Az eseményt a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar könyvtárában tartottuk. Csizmadia István munkáját Művészeti Nívódíjjal ismerték el, mint a PlexArt stílus kifejlesztőjét. A művész mottója: „Láttatni a láthatatlant egy olyan belső látással, amely nem mindenkinek adatik meg.”

Csizmadia István (7).jpg

Takács Miklós, Az én városom, Győr című könyv szerzője és szerkesztője tett fel kérdéseket Csizmadia István festőművésznek a sikeres pályájáról érdeklődve. A festőművész mesélt kezdeti lépéseiről, hogyan mélyült el a festészet világában, és kik voltak a mesterei, akik tanácsokkal segítették őt. A Győri Keresztúti egyházi felkérésre Mária és Jézus képmásaként, feleségét és fiát is megfestette, melyet Győrben a Dunakapu téren csodálhatunk meg. Karunk számára ez azért is jelentős, mert a festőművész fia, Dr. habil Csizmadia Zoltán tudományos dékánhelyettesi pozíciót tölt be nálunk, egyben a Szociológia és Szociális Tanulmányok Tanszék vezetője. Nemcsak hazánkban, hanem Európában és világszerte ismert Csizmadia István művészete, köztük New Yorkban, Luxemburgban, Delhiben, Sydnyben és Krakkóban is voltak már kiállításai. Győr 750 éves királyi várossá válásának évfordulójára gyönyörű festményt alkotott, melyben az eltelt 750 év van összesűrítve. Alkotói munkássága mellett évtizedek óta művészeti iskolákban adja át tudását a fiatalabb generációk számára, így személyében egy példamutató pedagógust is megismerhettünk.   Csizmadia István (54).JPG

Csizmadia István plakát.jpg

________________________________________________________________________________________

2023. március 21-én a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar könyvtárában kellemes hangulatú könyvbemutató beszélgetésen vettek részt az érdeklődők. Takács Miklós Az én városom, Győr című könyvét ismerhette meg a közönség. A rendezvényen Dr. Pongrácz Attila tanszékvezető egyetemi docens, dékán és Takács Miklós, a kötet szerzője és szerkesztője vallott a városhoz való kötődésükről. A programot Dr. Vehrer Adél egyetemi docens, a közösségszervezés BA szakfelelőse moderálta, aki kellemes légkört teremtett a beszélgetéshez.

        Dékán Úr_1.jpg  előadók_1.jpg

A könyv Győr királyi várossá válásának 750 éves évfordulójára készült, mely egy sorozat része. Az első kötet a Hitélet Győrben, a második a Nemzetiségek Győrben, a harmadik pedig Az én városom, Győr címet kapta. Utóbbi kötet a város kultúrája, művészete, jeles pedagógusai, illetve oktatás- és művészetirányítói közül mutatja be a szerkesztők által kiválasztott lokálpatriótákat. A szereplő művészek, művészetirányítók és oktatók vallanak a város szeretetéről, tiszteletéről, hiszen Győr város különleges jellemzőkkel rendelkezik, mind a gazdaság, mind a kultúra, mind a tudomány területén. A művészetekkel is foglalkozik a kötet, hiszen nemcsak a képzőművészetek, a festőművészet, hanem a néptánc és a népművészet is szerepel benne, mint ahogyan a Győr városához kapcsolódó kékfestő mesterség is. A kötetben a Rómer Flóris Múzeum és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér is helyet kapott, valamint a Rába-Quelle, Levéltár és az Állatkert is. Azok a kulturális, turisztikai intézmények, amelyek nélkül a város nem város.

IMG_0607.jpg

A Széchenyi István Egyetem Apáczai-kara is több szálon kapcsolódik a művészetekhez és a kultúrához. Dr. Pongrácz Attila dékán úr szerzőként, interjúalanyként és lektorként is szerepel a könyvben. Az a családi élet, melyet ő él a gyermekeivel és feleségével, és ahogyan össze tudja egyeztetni a munkáját és a családi életet, nemcsak a családbarát egyetem részéről példaértékű, hanem minden magyar ember számára is követendő példa. A hangulatos beszélgetés során a kar dékánja bepillantást engedett az érdeklődők számára szakmai életútjába, megismerhettük a bencés rendhez való kötődését, dél-amerikai utazásainak történetét, ezen kívül beszélt családjának mindennapjairól, gyermekeihez való kötődéséről, apai szerepéről is.

Karner Vanda
közösségszervezés szakos hallgató

 

Könyvbemutató-Én városom-2023_03_21.jpg

____________________________________________________________________________________________________

Takács Miklóssal beszélgettünk: A város, ahol jó élni, alkotni, szeretni - Mintegy kétszáz oldalas kiadvány készült Győrről

Takács Miklós és Bihari Zoltán új kiadványában, Az én városom, Győr címűben vallanak a városhoz való viszonyukról és szakmai pályájukról itt élő művészek, tudósok, pedagógusok, intézményvezetők, közéleti szereplők, egyházi személyiségek. A kiadvány a Győr királyi várossá válásának 750. évfordulója alkalmából született sorozat harmadik kötete. A könyvről Takács Miklóssal, a könyv egyik szerzőjével, szerkesztőjével beszélgettünk.

A kiadvány a Hitélet Győrben és a Nemzetiségek Győrben folytatásaként jelent meg. Takács Miklós szerző szerint a könyv körbevezeti olvasóját a város történetén, melyben az egykori várfalak is megelevenednek.

Kinyitják a rendkívül sokoldalú műtárgygyűjtemények ajtaját, a levéltárban rejtett sok száz éves iratokat, bepillanthatunk különleges hagyományokat őrző kulturális rendezvényekbe, és megismerhetjük az országosan és nemzetközileg is jó hírnévnek örvendő Széchenyi István Egyetemet.

– Oly csodálatos ez a város, hogy minden kulturális szegmensét lehetetlenség lett volna bemutatni. Győrben megannyi művész, tudós, közösségteremtő ember él, közülük is csak válogatni tudtunk. Húsz éve élek itt, abban a városban, ami nemcsak az ipar, de ma már a kultúra és a tudomány székhelye is – fogalmazott Takács Miklós.

A kiadványban helyet kapott Székely Zoltán múzeumigazgató, Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató, Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója, Malasits Zsolt festőművész és Lebó Ferenc szobrászművész is. Olvashatunk a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karának dékánjáról, dr. Pongrácz Attiláról, valamint a kar számos oktatójáról. Megtalálhatóak benne a város nevezetességei, történelmi hagyományai, szakrális emlékei, illetve a bencés rend működésének története is. A kiadvány nem csak Győr szeretetéről árulkodik. Nemcsak a város története és kultúrája mutatkozik meg benne, hanem a művészek, gondolkodók érzéseibe, lelki rezdülései­be is betekinthet az olvasó. A könyvben Bede-Fazekas Csaba és Kiss János művészegyéniségek vallanak művészetükről, életükről, az opera, a színház és a balett világáról.

– Győr volt mezőváros, szabad királyi város, kereskedőváros, iparváros, én mégis azt mondanám, hogy „a befogadó város”. Jó itt lenni, élni, érezni, és jó itt szeretni. A megszólaltatott művészek, közéleti szereplők vallottak arról, mit éreznek Győr iránt, miért szeretnek itt élni, dolgozni és alkotni – mondta el Takács Miklós.

Hozzátette: a mindennapi lét is öröm ebben a városban, de az alkotás vágya, a teremteni tudás fontossága mutatkozik meg elsősorban a könyvben szereplők vallomásaiban. Ők egytől egyig fontosak, mert annak a közösségnek a tagjai, amely nélkül ez a város nem létezhet. A könyv nem feledkezik meg a szabadidős programokat keresőkről sem, hiszen a városnak egyedülálló tudományos ismeretterjesztő kiállítótere, állatkertje és fürdője is van, amelyek a családi kikapcsolódás népszerű helyszínei.

– A város sokunk számára szülőföldet, otthont adó nagyvárost jelent. Egy olyan várost, ahol a jövőnket képzeljük el. Szeretnék még néhány könyvet publikálni, elsősorban a Széchenyi István Egyetem közreműködésével mutatnám be az Apáczai-kar történetét, jelenét és múltját évkönyv formájában, kollégáim segítségével – tette hozzá végezetül Takács Miklós.

forrás: https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2023/01/a-varos-ahol-jo-elni-alkotni-szeretni-mintegy-ketszaz-oldalas-kiadvany-keszult-gyorrol