Az én városom, Győr_könyvbemutató Beszélgetőtárs: Dr. Borbély Károly 2023. április 19-én

Takács  Miklós.png

Dr. Borbély Károly Plakát.jpg

________________________________________________________________________________________

A könyvbemutató sorozat már megvalósult beszélgetései:

Csizmadia István plakát.jpg

________________________________________________________________________________________

2023. március 21-én a győri Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar könyvtárában kellemes hangulatú könyvbemutató beszélgetésen vettek részt az érdeklődők. Takács Miklós Az én városom, Győr című könyvét ismerhette meg a közönség. A rendezvényen Dr. Pongrácz Attila tanszékvezető egyetemi docens, dékán és Takács Miklós, a kötet szerzője és szerkesztője vallott a városhoz való kötődésükről. A programot Dr. Vehrer Adél egyetemi docens, a közösségszervezés BA szakfelelőse moderálta, aki kellemes légkört teremtett a beszélgetéshez.

        Dékán Úr_1.jpg  előadók_1.jpg

A könyv Győr királyi várossá válásának 750 éves évfordulójára készült, mely egy sorozat része. Az első kötet a Hitélet Győrben, a második a Nemzetiségek Győrben, a harmadik pedig Az én városom, Győr címet kapta. Utóbbi kötet a város kultúrája, művészete, jeles pedagógusai, illetve oktatás- és művészetirányítói közül mutatja be a szerkesztők által kiválasztott lokálpatriótákat. A szereplő művészek, művészetirányítók és oktatók vallanak a város szeretetéről, tiszteletéről, hiszen Győr város különleges jellemzőkkel rendelkezik, mind a gazdaság, mind a kultúra, mind a tudomány területén. A művészetekkel is foglalkozik a kötet, hiszen nemcsak a képzőművészetek, a festőművészet, hanem a néptánc és a népművészet is szerepel benne, mint ahogyan a Győr városához kapcsolódó kékfestő mesterség is. A kötetben a Rómer Flóris Múzeum és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér is helyet kapott, valamint a Rába-Quelle, Levéltár és az Állatkert is. Azok a kulturális, turisztikai intézmények, amelyek nélkül a város nem város.

IMG_0607.jpg

A Széchenyi István Egyetem Apáczai-kara is több szálon kapcsolódik a művészetekhez és a kultúrához. Dr. Pongrácz Attila dékán úr szerzőként, interjúalanyként és lektorként is szerepel a könyvben. Az a családi élet, melyet ő él a gyermekeivel és feleségével, és ahogyan össze tudja egyeztetni a munkáját és a családi életet, nemcsak a családbarát egyetem részéről példaértékű, hanem minden magyar ember számára is követendő példa. A hangulatos beszélgetés során a kar dékánja bepillantást engedett az érdeklődők számára szakmai életútjába, megismerhettük a bencés rendhez való kötődését, dél-amerikai utazásainak történetét, ezen kívül beszélt családjának mindennapjairól, gyermekeihez való kötődéséről, apai szerepéről is.

Karner Vanda
közösségszervezés szakos hallgató

 

Könyvbemutató-Én városom-2023_03_21.jpg

____________________________________________________________________________________________________

Takács Miklóssal beszélgettünk: A város, ahol jó élni, alkotni, szeretni - Mintegy kétszáz oldalas kiadvány készült Győrről

Takács Miklós és Bihari Zoltán új kiadványában, Az én városom, Győr címűben vallanak a városhoz való viszonyukról és szakmai pályájukról itt élő művészek, tudósok, pedagógusok, intézményvezetők, közéleti szereplők, egyházi személyiségek. A kiadvány a Győr királyi várossá válásának 750. évfordulója alkalmából született sorozat harmadik kötete. A könyvről Takács Miklóssal, a könyv egyik szerzőjével, szerkesztőjével beszélgettünk.

A kiadvány a Hitélet Győrben és a Nemzetiségek Győrben folytatásaként jelent meg. Takács Miklós szerző szerint a könyv körbevezeti olvasóját a város történetén, melyben az egykori várfalak is megelevenednek.

Kinyitják a rendkívül sokoldalú műtárgygyűjtemények ajtaját, a levéltárban rejtett sok száz éves iratokat, bepillanthatunk különleges hagyományokat őrző kulturális rendezvényekbe, és megismerhetjük az országosan és nemzetközileg is jó hírnévnek örvendő Széchenyi István Egyetemet.

– Oly csodálatos ez a város, hogy minden kulturális szegmensét lehetetlenség lett volna bemutatni. Győrben megannyi művész, tudós, közösségteremtő ember él, közülük is csak válogatni tudtunk. Húsz éve élek itt, abban a városban, ami nemcsak az ipar, de ma már a kultúra és a tudomány székhelye is – fogalmazott Takács Miklós.

A kiadványban helyet kapott Székely Zoltán múzeumigazgató, Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató, Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója, Malasits Zsolt festőművész és Lebó Ferenc szobrászművész is. Olvashatunk a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karának dékánjáról, dr. Pongrácz Attiláról, valamint a kar számos oktatójáról. Megtalálhatóak benne a város nevezetességei, történelmi hagyományai, szakrális emlékei, illetve a bencés rend működésének története is. A kiadvány nem csak Győr szeretetéről árulkodik. Nemcsak a város története és kultúrája mutatkozik meg benne, hanem a művészek, gondolkodók érzéseibe, lelki rezdülései­be is betekinthet az olvasó. A könyvben Bede-Fazekas Csaba és Kiss János művészegyéniségek vallanak művészetükről, életükről, az opera, a színház és a balett világáról.

– Győr volt mezőváros, szabad királyi város, kereskedőváros, iparváros, én mégis azt mondanám, hogy „a befogadó város”. Jó itt lenni, élni, érezni, és jó itt szeretni. A megszólaltatott művészek, közéleti szereplők vallottak arról, mit éreznek Győr iránt, miért szeretnek itt élni, dolgozni és alkotni – mondta el Takács Miklós.

Hozzátette: a mindennapi lét is öröm ebben a városban, de az alkotás vágya, a teremteni tudás fontossága mutatkozik meg elsősorban a könyvben szereplők vallomásaiban. Ők egytől egyig fontosak, mert annak a közösségnek a tagjai, amely nélkül ez a város nem létezhet. A könyv nem feledkezik meg a szabadidős programokat keresőkről sem, hiszen a városnak egyedülálló tudományos ismeretterjesztő kiállítótere, állatkertje és fürdője is van, amelyek a családi kikapcsolódás népszerű helyszínei.

– A város sokunk számára szülőföldet, otthont adó nagyvárost jelent. Egy olyan várost, ahol a jövőnket képzeljük el. Szeretnék még néhány könyvet publikálni, elsősorban a Széchenyi István Egyetem közreműködésével mutatnám be az Apáczai-kar történetét, jelenét és múltját évkönyv formájában, kollégáim segítségével – tette hozzá végezetül Takács Miklós.

forrás: https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2023/01/a-varos-ahol-jo-elni-alkotni-szeretni-mintegy-ketszaz-oldalas-kiadvany-keszult-gyorrol

Események