Art Flexum Művészeti Társaság kiállítása

7410_AF_Kulcs_ART_Plakat_2022_Meghivo_web.jpg

Az Apáczai Csere János Kar Cziráki Lajos Kiállítótere évtizedek óta jelentős kortárs képzőművészeti bemutatók színtere. Ezek a kiállítások a Karon – elsősorban a tanító és a gyógypedagógia szakokon - folyó művészeti nevelés jelentékeny részei, de Győr város és az egész régió művészeti életének is értékes eseményei.

A 2003 óta létező Art Flexum Művészeti Társaság 2007-től megyei Príma-díjas. Tagjai közt van Egyetemünk három képzőművész oktatója: Balogh István, Borbély Károly, Szunyogh László és Tolnay Imre.

A kiállítás megnyitóján Dr. Pongrácz Attila, az Apáczai Kar dékánja köszöntötte a művészeket és a vendégeket – hangsúlyozva az alkotás örömét és alázatát - Márai Sándor gondolatait idézve:

"Figyelj arra, amit a világ rajzol! Nézd, milyen gondosan rajzolja!

Mennyi gyöngédséggel, milyen aprólékosan, hóból, jégből és hidegből, a legnemesebb anyagokból alkotja kis művét, oly választékosan és figyelmesen, mint a japán művészek, akik már csak a lényegeset akarják elmondani, a varázslatos formát mutatják, az összhangot és a céltudatos részletet!
Nézd a jégvirágot az ablakon, s tanulj alázatot és ernyedetlen készséget a világról, mert nem is végezheted dolgodat, feladatodat eléggé figyelmesen és aprólékosan, nem is szállhatsz le eléggé mélyen lelkedben és a világban, nem is válogathatsz eléggé aggályosan a lehetőségek között.
Nézd a jégvirágot, melyben nincs semmi "célszerű", mint a természet anyagi alkotásaiban, s mégis, mennyi képzelőerő, a vonalaknak és a szerkezetnek milyen tökéletes összjátéka leheli ezt a kis remekművet ablakodra!
Nézd a jégvirágot, és szállj magadba." (Jégvirág In:Ég és Föld)

 

A kiállítást Kövesdi Mónika művészettörténész nyitotta meg.

 

A kiállítás április 1-ig látogatható az Apáczai Csere János Kar nyitvatartási rendjében naponta 8-19 óra között.

 

A kiállításon szereplő alkotók: Balogh István, Borbély Károly, Borbély Máté, Gábor Béres Éva, Glázer-Kozma Edit, Hossala Tamás, Karczagi Endre, Kelemen Benő Benjamin, Kurcsis László, Lipovics János, Milu Milanovich IldikóMórocz István, Sáfár Szabolcs, Sárközi Anikó, Sudár Éva, Szilágyi Jéger Teréz, Szunyogh László, Tolnay Imre, Vajda Noémi, Varga György

 

GALÉRIA