Apáczais hallgatók az Audi Hungária Iskola német nyelvű filmklubjában

Orokkon-orokke nemet film 2020.jpg IK NT csoport.jpg

 

Néhány éve az AK tanító német VMT és a nemzetközi tanulmányok szakos hallgatók rendszeres látogatói az Audi Hungária Schule ÁMK német nyelvű filmklubjának.

Legutóbb 2021. november 24-én Görcsné Dr. Muzsai Viktória egyetemi docens vezetésével a nemzetközi tanulmányok szakos első évfolyamos csoport látta a klubban az Ein Tag für immer (Hallo Again, Örökkön örökké) című, németül nyelvű  2020-ban készült romantikus komédiát (magyar felirattal, és az 50-es évek angol  slágereivel). Köszönjük a lehetőséget!

A film a mai 25-30 éves korosztály problémáit dolgozza fel az (ön)iróniát sem nélkülözve: a szingli lét,  a szerelem-tagadás, a gyermekkori feldolgozatlan traumák, az öndefinció keresése egy lakóközösségben élő fiú-lány csapat és egy esküvő vicces, néha szívszorító szituációin keresztül.

A film megtekintését követően Stílusgyakorlat órán a film elemzésére is sor került németül.

Alább a csoport (Adrienn, Attila, Bence, Imola, Levente, Marci, Márk, Máté) véleményéből idézünk, melyből kiderül, mi ragadta meg a filmben a fiatalabb kortársakat.

Adrienn összefoglalója németül:

„In der vorigen Woche hatte ich die Möglichkeit in der Audi Schule in Győr einen Film anzusehen. Der Film war eine romantische Komödie und wir haben es mit ungarischen Untertitel gesehen. Dadurch war es möglich, unsere Sprachkentnisse zu verbessern. 

Im Mittelpunkt des Filmes steht eine junge Frau, heißt Zazie. Sie ist in ihren 20er Jahren und lebt in einer Wohngemeinschaft. Für sie bedeutet die Liebe keinen Wert, ihre Lebensmaxime: „Freundschaft is gold, Beziehung is Blech”. Ihr Freund aus der Kindheit will heiraten und Zazie versucht ihn auf verschiedener Weise von dieser  Entscheidung retten. Am Ende des Filmes hat Zazie eine grosse Stellungwechsel miterlebt, und ihre Dankweise ist verändert. Sie erlernt die Entscheidung seines Freundes zu akzeptieren und  realisiert, dass sie mit ihrem Freund aus der Wohngemeinschaft lieben einander. Ich kann sagen, dass dieser Film nicht nur eine romantische Komödie ist, sondern wir können während der Handlung wichtige Themen wie Liebe, Ehe und Einsamkeit besser verstehen.” 

Az NT-s csoporttagok véleményéből idézünk:

„ A Stílusgyakorlatok óra keretein belül lehetőségünk volt a győri Audi Iskola filmklubjában megtekinteni ezt a német filmet. Nagyon jó lehetőségnek találtam, ui. ritkán van alkalmam német nyelvű filmet látni. Úgy érzem, hogy német nyelvtudásom is fejlődött, mert sok hétköznapi kifejezést is megismertem…”

 „A film megtekintése számomra jó alkalom volt, mivel bele láthattam  német filmipar jelenébe. Manapság a legtöbb film itthon angol nyelvű, és amerikai eredetű, ezért is volt érdekes számomra ez a német film….”

„ A filmválasztás nagyon jó volt, mert témája minden korosztály számára érdekes lehet és a németül kevésbé tudóknak is biztosította a pozitív élményt…, különösen fontos volt, hogy  következő órán meg is vitattuk németül a film témáját.”

„ ... A film története váratlan fordulatokban bővelkedett, és mindig találtunk alkalmat a nevetésre, mivel komédiáról van szó. .. A szereplők remekül játszották a karaktereket… ezáltal hitelessé téve a produkciót.”

„  …romantikus vígjáték. A színészek nagyszerűen élték bele magukat a szerepbe. …A filmnek tipikus német humora van, amely nem biztos, hogy mindenki számára megnyerő… én élveztem… Csak ajánlani tudom a filmet.”

„Remek film volt. Zseniális  a  koncepció… és az üzenete is fontos…. A sok válás és veszekedés ki tud hatni a családtagok életére, ebből is származhatnak a szereplőkéhez hasonló traumák. A zenei aláfestést tökéletesen oldották meg, … jól reflektál a főszereplő Zazie érzelmi hullámvasútján és jellemfejlődősére is…. kellemes kikapcsolódás volt a hét közepén.”

„Én sajnos, nem tudtam részt venni a filmvetítésen, de otthon választottam egy másik német nyelvű filmet, hogy fejlesszem a nyelvtudásomat és összekössem a kellemeset a hasznossal. Izgalmas film volt, pörgős cselekménnyel, ajánlom mindenkinek, nézze meg a Holtodiglan c. filmet!”

 

                        SZE AK nemzetközi tanulmányok I. évfolyamos hallgatói 2021/22. tanév