Művésztelep kiállítás

https://ak.sze.hu/gallery/album/id/2764Képkivágás1.jpg

Június elsején 3X MŰVÉSZTELEP címmel nyílt kiállítás az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar Cziráki Kiállítóterében. Köszöntőt mondott dr. Pongrácz Attila dékán, Derczó Tibor a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola igazgatója, valamint Kovács Teodóra, Rábacsécsény polgármestere, a Rábacsécsényi Általános iskola igazgatója. A kiállítást dr. habil. Horváth Nóra egyetemi docens, a Műhely folyóirat főszerkesztője nyitotta meg.

A kiállítás, egy hosszú, első ránézésre egy éves, de valójában annál sokkal régebbre visszanyúló tehetséggondozó folyamat összegzése, egy minden elemében egyedi tárlat, melynek alkotásai vitathatatlan tehetségről árulkodnak, a kiállítás mögött pedig látnunk kell a szervezők, támogatók, művésztanárok, mentorok, felelős vezetők összefogását, mely nélkül egy ilyen monumentális anyag nem születhetne meg, a belőlük összeállított kiállítás pedig nem valósulhatna meg. 

A kiállítási anyag összeállítása Pápai Miklós és Balogh István festőművészeknek köszönhető. Pápai Miklós 7 éve vezet nyaranta ingyenes művésztelepeket növendékeinek Rábacsécsényben, az elmúlt egy évben pedig még plusz két, pápateszéri helyszínen megvalósuló művésztelepet is  szervezett. A 3x7 napos kitelepüléseken kb. 1400 alkotás készült. A Tánc és Képzőművészeti Iskola festő növendékei mellé idővel más szakok diákjai is csatlakoztak, majd az alkotók köre folyamatosan bővült: korábbi tanítványai a sikeres Képzőművészeti Egyetemi felvételi után is visszajártak, akik műteremtársakat, különböző mesterektől barátaikat is beajánlották, így nemsokára egyre több egyetemista jelentkezett a festő és grafika tanszékről is. A legutóbbi művésztelepi munkához Pápai Miklós volt növendéke révén az ELTE Vizuális Művészeti Tanszékéről, Szombathelyről is érkeztek diákok, Tanár úr meghívására pedig csatlakoztak a Magyar Képzőművészeti Egyetem mesterei, a nyári művésztelepeken Nemere Réka festőművész, a téli művésztelepen pedig Gaál József festőművész.

Reméljük, hogy azok a gyerekek és fiatalok, akik eleinte csak megfigyelőként, majd a játékos foglalkozások résztvevőiként váltak a művésztelepi hangulat élvezőivé, a későbbiekben visszatérnek és újra kipróbálják magukat. A rábacsécsényi nyári művésztelephez Polgármester Asszony segítségével a Rábacsécsényi Általános Iskola diákjai is csatlakozni tudtak, így a résztvevő alkotók életkorát itt már 7 és 24 év közé lehetett tenni – ez a kiállításon is jól látható. Az idei művésztelepi projektek elértek egy meghatározó mérföldkövet, ahonnan visszatekintve már szépen kirajzolódnak az egyes állomások kiugró eredményei és megható vagy éppen szívszorító pillanatai. A csodálatos munkákat látva sokakban talán fel sem merül, hogy egy-egy alkotás mögött mennyi küzdelem és szenvedés van, s hogy habár az alkotók egészen fiatalok, néhányuknak már most olyan akadályokat kell leküzdeni, melyekhez elengedhetetlen a bátorítás, a lelki segítség, a biztos háttér megteremtése, a motiválás, a megerősítés, vagyis a pozitív visszajelzések sora, melyek nélkül bárki elveszítené az erőt, ami a folyamatos önkifejezéshez pedig nélkülözhetetlen. Bármennyire is erős lelki alkat és nagy tehetség valaki, a környezet felismerése, elfogadása és támogatása nélkül nem garantált a kibontakozása. Nemrég, éppen az Apáczai Kar falai között megszervezett Maxima című kiállításon láthatták a nézők, létezik olyan, hogy valakit maximális pontszámmal vesznek fel a művészeti felsőoktatásba – ezekre a kiugró eredményekre csak csodálattal lehet tekinteni. A Széchényi István Egyetem, és azon belül az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar vezetése büszkén vállalja fel a támogató szerepet a Talentum Fiatal Alkotókat Támogató Rendezvénysorozatával.

A 3X Művésztelep kiállítói közül sokan kiállítások során vannak már túl, az elmúlt időszakban számos izgalmas rendezvény valósult meg Győrben és Budapesten is. 2022 őszén, a Műhely folyóirat Tánc című kiadványába bekerült diákmunkákból kiállítás készült a Széchenyi Egyetem TDK-napján a Campus Új Tudástér aulájában, melynek megnyitóján a Tánc- és Képzőművészeti Iskola tánc tagozatos diákjai egy performansszal közreműködtek. Köszönet illeti Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta Professzor Asszonyt, aki teret adott a kiállításnak a TDK-nap keretében. Karácsony előtt egy újabb kiállítás is következett a tánc tematikájú képekből, akkor már a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola Farsang Sándor Galériájában, ahol a Műhely nevében dr. Horváth Nóra átadta a legjobbnak ítélt alkotóknak járó díjakat és jutalmakat is. A folyóiratba végül 19 növendék 50 alkotása került be. Mivel a Műhely rég nem látott terjedelemben, 75 neves szerző műveivel és a művészdiákok munkáinak köszönhetően rendkívüli vizuális anyaggal jelent meg, Budapesten egy kiállítással egybekötött lapszámbemutatóra is sor került, a Semmelweis utcai Háló Galériában, ahol Maurer Milán, a Frenák Társulat táncművésze nyitotta a rendezvényt, Frenák Pál ikonikus, Mennonno című koreográfiájával. Az izgalmas, új alkotásokat is tartalmazó kiállítási anyag a Háló Galéria jóvoltából még június 30-ig látható. A felsorolt kiállítások anyagait Pápai Miklós varázsolta fel a falakra, minden esetben megfeszített tempóban, diákjai segítségével. A köszöntők kiemelték, áldozatos munkája és megfejthetetlen energiái nélkül mindezek a programok nem valósulhattak volna meg.

Akik figyelmesen járták végig a kiállítást, felfedezhettek valami egészen rendkívülit – a nevek között egy ismert művész, Bombicz Barbara névjegyét, aki a pápateszéri művésztelephez csatlakozva kölcsönzött különleges színt a csapatnak és jelenlétével egy olyan produkció inspirálójává és koreográfusává vált, ami a győri művészeti életnek és a magyar tánctörténetnek is kivételes momentumává válhat. A Győri Balett örökös tagja, nemzetközileg ismert táncművész június 15-én, Győrben, a Magyar Táncfesztivál keretében hosszú idő után újra színpadra lép, egy rendhagyó produkció keretében. A Lelkem Teste című, 4 képzőművészetis diákkal megvalósuló árnyjáték a Győri Színház Kisfaludy-termében, a Műhely lapszámbemutatója keretében lesz látható. A Tánc- és Képzőművészeti Iskola falai közül indulók, az azon belül dolgozók inspirációs forrásai összművészeti alkotásokban is képesek manifesztálódni, a közös tér, a mindennapi kapcsolat olyan műveket inspirálhat, melyek a művészeti ágak közti átjárhatóság szabadságát kihasználva sokrétű olvashatóságot eredményezve inspirálják azokat is, akik nem alkotóként, pusztán nézőként találkoznak az eredménnyel. Ez a kiállítás pedig azt bizonyítja, hogy a különböző helyszíneken, különböző korú művészdiákok által készült festmények képesek reflektálni is egymásra, a nézők asszociatív hajlamának függvényében.

A vendégeket köszöntő vezetők kihangsúlyozták, bíznak benne, hogy a jövőben még nagyon sok hasonló együttműködésben és együttgondolkodásban lehet részük, nézőként és támogatóként egyaránt!

20230601_173425.jpg

3X_plakát1.jpg

Galéria

Események