Az Apáczai-napok nyomán: tanulmánygyűjteménnyel rukkoltak elő a Széchenyi István Egyetem kutatói

A Széchenyi István Egyetem közel 90 kutatójának tollából jelent meg „A múltból táplálkozó jövő – hagyomány és fejlődés” címmel az a XXV. Apáczai-napok Tudományos Konferencia előadásaiból válogatott tanulmánykötet, amely online teljes terjedelmében elérhető. A tudományos munka 60 tanulmányt foglal magában.

A tematikában tizenkét tématerület jelenik meg az emberi erőforrás tanácsadástól, a természettudományokon, a bölcsészettudományon és filozófián, a közösségi értékeken, a gyógypedagógián-logopédián, a kommunikáción és nyelvtudományon, a nemzetközi tanulmányokon át a szociológiáig, a pedagógia és neveléstudományig, valamint a diaszpóratudományokig.

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara 2021 őszére 25. alkalommal hirdette és szervezte meg az Apáczai-napok Tudományos Konferenciát. A rendezvény vezérfonalaként „A múltból táplálkozó jövő – hagyomány és fejlődés” mondat szolgált, amely azt az értékközpontú gondolkodásmódot fejezi ki, amely segítségével a szervező kar hagyományaiból kiindulva előre tekint. Ezért volt kézenfekvő a tanulmánykötet címválasztása is.

 

Sajtó1.jpgRésztvevők a 25. Apáczai-napok Tudományos Konferencia nyitóünnepségén 2021-ben. (Fotó: Májer Csaba József)

 

Dr. Pongrácz Attila, a kar dékánja, a kötet felelős szerkesztője elmondta: „Több hónapos, intenzív szerkesztői munka eredményeként nagy örömmel adjuk közre a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként megrendezett XXV. Apáczai-napok Tudományos Konferencia előadásaiból készített válogatott tanulmánygyűjteményt. A tavalyi év szerencsére lehetővé tette, hogy immár jelenléti formában tarthassuk meg konferenciánkat, amelynek volt egy online »Diaszpóra« szekciója is, így – konferenciasorozatunk történetében előszőr – a világ magyarsága is bekapcsolódhatott a közös munkába, és számot adhatott arról az igen értékes munkáról, amelyet a diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát tanító szakemberek végeznek immár hosszú évtizedek óta.”

A kötet kiadásával kapcsolatban hozzátette: „Többek között ezzel járulunk hozzá a tudás- és értékalapú társadalom megteremtéséhez, valamint a múltból táplálkozó, jövőbeli fejlődéshez.

A tanulmánykötet ide kattintva elérhető.

 

Sajtó2.jpgDr. Pongrácz Attila dékán, a tanulmánykötet felelős szerkesztője és egyben az egyik tanulmány szerzője is. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A Széchenyi-egyetem Apáczai Csere János Karának megalapítása óta eltelt 244 év gerincét az a humánerőforrás-fejlesztési tevékenység jelentette, amely alapvetően a tanítóképzésben testesült meg. A 21. század elejére ugyanakkor egy dinamikusan fejlődő, a pedagógusképzési területen túl mind a társadalom-, mind pedig a bölcsészettudományi diszciplínák felé nyitó alap- és mesterképzési kínálat jellemzi a kart, amelynek szellemi hatósugara a szűkebb régión túl az egész Kárpát-medencére, sőt a magyar diaszpóra szolgálatára irányuló képzési és kutatási tevékenységükkel az egész világra kiterjed.

„Ebből a széles körű, hivatásként is művelt, értékteremtő munkából, kollégáink és szakmai kapcsolatrendszerük kincsestárából mutatunk meg a jelen tanulmánykötetben írásokat, gondolatokat, bízva abban, hogy mindannyiunk épülésére és fejlődésére szolgálnak” – mutatott rá a dékán.

Érdekesség a konferenciáról

A XXV. Apáczai-napok Tudományos Konferenciáról készült tudósítás ide kattintva olvasható. Érdekesség, hogy a konferencia megnyitóján részt vett Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, aki a rendezvényt megelőzően írta alá dr. Kovács Zsolt kancellárral és dr. Baranyi Péter Zoltán rektorral azt a stratégiai együttműködési megállapodást, amelyben az alapítvány és a Széchenyi István Egyetem kapcsolatát fűzték szorosabbra a Széchenyiek szellemi hagyatékának ápolása érdekében.

 

Sajtó3.jpgSzéchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke (Fotó: Májer Csaba József)

 

A tanulmánykötetről szóló sajtóanyag az alábbi helyeken tekinthető meg:

 

A győri Széchenyi István Egyetem közel 90 kutatójának tollából jelent meg „A múltból táplálkozó jövő – hagyomány és fejlődés" címmel az a XXV. Apáczai-napok Tudományos Konferencia előadásaiból válogatott tanulmánykötet, amely online teljes terjedelmében elérhető. A tudományos munka 60 tanulmányt foglal magában.

https://tollal.hu/mu/az-apaczai-napok-nyoman:-tanulmanygyujtemennyel-rukkoltak-elo-a-szechenyi-istvan-egyetem-kutatoi

Az Apáczai-napok nyomán: tanulmánygyűjteménnyel rukkoltak elő a Széchenyi István Egyetem kutatói

https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2022/07/az-apaczai-napok-nyoman-tanulmanygyujtemennyel-rukkoltak-elo-a-szechenyi-istvan-egyetem-kutatoi

Tanulmánykötettel rukkolt elő az SZE

https://www.gyorplusz.hu/gyor/tanulmanykotettel-rukkolt-elo-az-sze/

Az Apáczai-napok nyomán: tanulmánygyűjteménnyel rukkoltak elő a Széchenyi István Egyetem kutatói

https://www.uni.sze.hu/post/az-apáczai-napok-nyomán-tanulmánygyűjteménnyel-rukkoltak-elő-a-széchenyi-istván-egyetem-kutatói

2022.07.26.