„MÁS” VILÁGOK - Válogatás Fodor Ildikó művészeti szakkörének 37 éves anyagából

MÁS világok meghívó.JPG

Szeptember 7-én nyitottuk meg a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar Cziráki Lajos Kiállítóterében Fodor Ildikó művészeti szakkörének anyagaiból válogatott kiállítást. Dr. PongráczAttila, a kar dékánja köszöntőjében kiemelte, hogy a képzőművészet előkelő helyen szerepel az Apáczai Kar képzései közt, hiszen a tanító szakon, a vizuális nevelés műveltségterületen túl a gyógypedagógai BA, valamint a közösségszervezés BA és a kulturális mediáció MA szakunkon is vannak művészeti stúdiumok. Meggyőződésünk, hogy mindenki tehetséges egy-egy területen, és a tanítóknak, nevelőknek elsődleges feladataik közé tartozik, hogy segítsenek a tanulóknak, diákoknak a saját tehetségüket kibontakoztatni. Anselm Grünt, a kortárs bencés szerzőt idézte, akinek az „Életet fakasztó vezetés. A vezetés elvei Szent Benedek Regulájában” című könyvében megfogalmazott gondolatait a tanítói, nevelői hivatásra értelmezve elmondta: „A tanítás aktív cselekedet. A tanítás előcsalogatja az egyes emberből a benne szunnyadó életet; arra ösztönzi a tanítványokat, hogy kibontakoztassák Isten nekik ajándékozott adományait. A nevelés annak a művészete, hogy megtaláljuk a kulcsot, amely megnyitja tanítványaink kincsestárát, és ráébreszti őket, hogy sok lehetőség és képesség rejlik bennük. A tanítás azt jelenti, hogy kedvet ébresztünk másokban saját képességeik kibontakoztatására és a közösség szolgálatára.”

A kiállítás szakmai megnyitóját Paed. Dr. Borbély Károly mesteroktató tartotta, aki elmondta: „Aki embert nevel, tanít, az a világ legérzékenyebb anyagát kapja a kezébe: a gyermeki lelket. E küldetés felelőssége óriási. Miként azt Juhász Gyula írta egykoron: „A gyermeki lélek az a tabula rasa, amire a jövendőt írják fel a tanítók.”

Fodor Ildikó Solt Ottilia díjas rajztanár és művészetterapeuta művészeti szakkörének eddigi 37 éves anyagából láthatnak válogatást az érdeklődők ezen a kiállításon. A művek létrehozói 8 éves kortól 34 éves korú, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok. Fogyatékosságuk változó: enyhe fokú oligofrén, Down- szindróma, autizmussal élő és középsúlyos fogyatékossággal élők. Az alkotás számukra nagy lehetőség. Ezeknél a fiataloknál a szóbeli közlés nehézségekbe ütközik, de virtuóz módon beszélnek a színek és formák nyelvén. Az ő világuk nyíltan tárul fel az érzékeny néző szeme előtt, amit őszintén és hitelesen szólaltatnak meg a vonal, a forma és a szín csodás eszközeivel.

Fodor Ildikó tanítványai 1981 óta közel száz kiállításon vettek részt, hazai és nemzetközi versenyekről kétszáznál is több díjat hoztak el.

1981-ben kezdték el Petőfi Sándor János vitéz c. elbeszélő költeményét illusztrálni, aminek magyar, angol és a világon először beás cigány nyelven olvasható kiadása 2001-ben jelent meg a Devi Art Alapítvány gondozásában.

A kiállítás október 1-ig látogatható hétfőtől szombatig 8-18 óra között az intézmény nyitvatartási rendjében.

 

Paed. Dr. Borbély Károly – Dr. Pongrácz Attila

 

MÁS világok 1.JPG

 

MÁS világok 2.JPG MÁS világok 3.JPG

MÁS világok 4.JPG

 

 

 

 

Események